Tarina

Jyväskylän Ruokkeella sijaitseva Juhlatalo Majakoski on vanha talonpoikaistila, jonka tarina juontuu vuoteen 1852. Tällöin Majakosken peltoja alettiin raivata ja ensimmäinen tupa valmistui vuonna 1855. 

Nykyään pihamaalla on jo liki kymmenen rakennusta aina vanhasta savusaunasta tyylikkääseen juhlasaliin asti. Historia on vahvasti läsnä Majakoskella, sillä rakennukset, miljöö ja maataloustyökalut on haluttu säilyttää entisajan asussa. 

 

Vanha savusauna on Majakosken vanhin rakennus ja sen hirret ovat jo 1800-luvun puolelta. 

Tiesitkö, että perinteisessä savusaunassa ei ole savupiippua? Kun savusaunaa lämmitetään, poistuu savu räppänän kautta pois. Savusaunan lämmittäminen ei ole nopeaa puuhaa, sillä lämmitysprosessi kestää useita tuntia. Majakosken pienen savusaunan lämmitys kestää kuusi tuntia, ja se jakautuu kahteen vaiheeseen. Tulta pidetään kiuaskivien alla neljä tuntia, jonka jälkeen hiillos siintyy vielä kahden tunnin ajan lämmittäen saunan lopulliseen lämpötilaansa. Tulipesän hiilistä puhdistamisen jälkeen heitetään vielä häkälöylyt, jonka jälkeen sauna on kylpemiskunnossa!

Vuonna 1995 tilalla aloitettiin hää- ja juhlapalvelutoiminta. Tänä päivänä Majakoski on monipuolinen kokous-, juhla–ja saunapaikka. Majakosken sijainti Jyväskylän kaupungin kyljessä, keskellä vehmasta keskisuomalaista luontoa antaa ihanteelliset ja viehättävät puitteet hääjuhlille, kokouksille ja tapahtumille.